Acne behandeling Alkmaar

De term acne heeft betrekking op een proces wat resulteert in een klein vetpuistje of een afscheidende abcesachtige acne. Er wordt verondersteld dat acne ontstaat door een genetisch defect wat een lijmachtige substantie veroorzaakt in de follikel. In de hoornlaag van de huid bevinden zich vele talgklieren (sebaceaous follicles). De talgklier is een lange holle buis, niet veel groter dan de diameter van een haar. De wanden zijn bedekt met dode cellen. Gewoonlijk zal talg deze cellen naar de oppervlakte voeren. Is men echter genetisch vatbaar voor acne, dan zullen deze huidcellen blijven steken in de follikel en het proces naar acne is gestart. Alpha Derma is gespecialiseerd in het behandelen van acné. Daarnaast treft u speciale, hoogwaardige thuisproducten aan in onze webshop.

Gevoeligheid voor acne heeft o.a. te maken met:
1) verhoorning
2) vette huid
3) bacteriën
4) androgene hormonen

Acne start eigenlijk met een samenklontering van talg en dode huidcellen tot een 'micro comedo'. In dit stadium is er aan de buitenkant van de huid nog niets te zien. Wanneer dit samenklonteringproces zich voortzet, gaat er talg uit de follikels druipen. Dit kan vervolgens niet weg, waardoor een ontstekend dik zuur bijproduct ontstaat. Na enkele weken tot maanden is het haarzakje helemaal verstopt en worden acnestoornissen als puistjes zichtbaar

1) Open comedo of "blackhead"
Ontstaat doordat het haarzakje zijn opening (porie) groter probeert te maken om ruimte te bieden aan de samenklontering. Het openbaart zich als een vetpuistje of soms alleen maar als een blaasje wat zich steeds meer kan gaan uitbreiden. Alles wat de uitgang van het haarzakje belemmert, zal de comedo groter maken. Hier zal een product moeten worden toegepast dat de opbouw van dode huidcellen in de follikel bestrijdt. Zolang het haarzakje zijn opening behoudt, zal de toestand niet verder gaan dan dit stadium. Anders wordt er gesproken over een gesloten comedo of whitehead.

2) Gesloten comedo
Hier is de porie dichtgeslibd door verharding en/of druk. Gesloten comedonen zijn meestal zichtbaar als heel smalle vleeskleurige of witte bobbeltjes onder de huid. Hoewel zij niet ontstoken lijken of buitengewoon actief, geven zij toch aan dat er een ernstiger fase van het acne proces plaatsvindt.

3) Papules (knobbeltje), pustules nodules (puist) en cysten (blaas of holte met stroperige inhoud)
Dit is het volgende stadium. Het haarzakje zal steeds meer uitzetten totdat het op een kleine uitpuilende bal lijkt. In dit stadium kunnen haarzakjes zich heel ver uitrekken tot een ware 'tijdbom', wachtend op het moment dat ze kunnen exploderen. Stress, teveel vet, bepaalde voeding, menstruatie, vermoeidheid etc. kunnen ervoor zorgen dat het haarzakje explodeert.
Na zo'n explosie lekt het haarzakje zijn stoffen in het omringende weefsel, wat zich zowel op als onder het huidoppervlak laat zien als een oneffenheid. De plaats van de breuk in het haarzakje bepaalt grotendeels het type en de hevigheid van de ontsteking. Vindt de breuk plaats aan de top van het haarzakje, net onder het huidoppervlak, dan is dit meestal binnen 24 tot 36 uur wel weer verdwenen. Ontstaat de breuk echter in het midden of lager, dan is de ontsteking heftiger en resulteert in een ontstoken nodule. Dit kan zeer pijnlijk/gevoelig zijn en heeft dagen tot soms weken nodig om te verdwijnen.

Het proces van 3 genoemde situaties kan zich steeds wisselend voordoen waardoor het nu en dan rustig is alsook zeer explosief kan zijn. De meest hevige ontsteking is een cyste en ontstaat wanneer het haarzakje breekt op haar laagste punt. Cysten zijn vaak erg groot en pijnlijk. Daarnaast kunnen elastine en collageen verwoest worden (omdat de ontsteking in de dermis plaatsvindt) wat resulteert in putjes en/of littekens.

Acnebehandeling

Om verstopping te voorkomen kan glycolzuur ervoor zorgen dat de huid tot diep in de porie schoon blijft. Om zodoende een huidprobleem te voorkomen. Acne kan zich op elke leeftijd voordoen en een heel leven aanhouden. Wat de oorzaak ook is, het proces blijft hetzelfde. Daarentegen kan het worden beheerst en tegengegaan met een consequente zorg en het goed schoonhouden. Het reinigend effect van glycolzuur helpt de blokkade in de follikel te verwijderen. Extra suppletie met voedingssupplementen zal genezing/herstel bevorderen.

Meer weten of afspraak maken?

Voorkeursdatum:*
Voorkeurstijdstip:*
Voorkeursdatum (alternatief):
Voorkeurstijdstip (alternatief):
Voorkeursdatum (alternatief):
Voorkeurstijdstip (alternatief):
Voornaam/voorletters
Achternaam *
E-mailadres *
Aanhef *